TIDLIGERE UDSTILLINGER - 2025

FORBINDELSER af Jeppe Søndergaard Hansen. Foto: Ole Akhøj. 

FORBINDELSER af Jeppe Søndergaard Hansen. Foto: Ole Akhøj. 

FORBINDELSER af Jeppe Søndergaard Hansen. Foto: Ole Akhøj. 
FORBINDELSER af Jeppe Søndergaard Hansen. Foto: Ole Akhøj. 

FORBINDELSER

Jeppe Søndergaard Hansen (DK)

20. februar - 29. marts 2025


Fernisering den 20. februar kl.16.00-19.00

Udstillingen åbnes af kunsthistoriker Helle Fagralid kl.17.00


Hvis murstenene i Forbindelser kunne tale…


…ville én af dem sandsynligvis fortælle om et langt og diskret liv, hvor den udfyldte sin rolle som en lille del af en større helhed. Som et tavst vidne til livet, der gled forbi, indtil den en junidag i 2024 blev sanket af Jeppe Søndergaard Hansen på Pasteursvej i Carlsbergbyen.


En anden mursten blev lagt i kunstnerens rygsæk i Kronprinsensgade og én i Oehlenschlægersgade, og den er nu transformeret til noget, der ligner luftig, klistret kagedej, smeltet ned over en af Søndergaards keramiske grid-strukturer.


Skulpturerne i Forbindelser mimer murstenskonstruktioner, som jo er et velkendt motiv fra vores hverdag. Men Søndergaard viser os, hvordan de industrielt fremstillede sten kan overskride deres egen faste form og eksempelvis opløses til keramisk glasur. Det er, som om de får en ekstra chance for at udfolde et indlejret, men skjult potentiale i deres materialitet og indgå i nye forbindelser.


Det er forbindelser i forskellige afskygninger og betydninger, der er det gennemgående element i udstillingen. Ligesom det engelske ”bonding” kan bruges om at knytte bånd til nogen, er det også betegnelsen for det mønster, murstenene og fugerne danner i et murværk. På dansk kaldes mønstret et ”forbandt” og formålet med det har til alle tider været at styrke konstruktionen. Desuden skaber det en visuel rytme og sammenhæng.


I flere af Søndergaards skulpturer glimrer murstenene dog ved deres fravær i de tilbageladte ”fuge-strukturer” med (tilsyneladende) fløjlsbløde overflader. Trods tomheden, mellemrummene, eller måske netop i kraft deraf, træder den arketypiske murstensform tydeligt frem. I andre værker har murstenens forvandling ændret de omkringliggende støttefunktioner og brudt rytmen, så de også er trådt ud af deres vanlige form. Fælles for Søndergaards skulpturer er, at de er blevet til på baggrund af stramt kontrollerede kompositioner og en lige så stor del tilfældigheder.


Man kan sige, at det er keramikkens væsen, at værket overgives til sin egen proces og den magi, der sker i brændingen, når det har forladt kunstnerens hånd til fordel for en 1200+ grader varm ovn. For Jeppe Søndergaard Hansen er den bevidste leg med balancen mellem kontroltab og millimeter præcision  kendetegnende for hans praksis.

Med Forbindelser//Bonding har han udforsket, udfordret og synliggjort dette samarbejde mellem kunstnerens hånd(værk) og materialernes egen vilje, ligesom han får os til at se på stenene, fugerne, mønstrene, mellemrummene med nye øjne.


— Helle Fagralid


Jeppe Søndergaard Hansen (f. 1991) er uddannet kandidat fra Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design og Konservering, København, 2020, med en forudgående bachelor fra skolens afdeling på Bornholm. Søndergaard har udstillet på Ceramic Brussels, Bruxelles (BE), 2024, og 3Days of Design, København (DK), 2024, og Material Manifestations, Peach Corner, Frederiksberg (DK), 2021. Derudover har følgende værker været vist på udvalgte udstillinger: Studiolo. Solitude. Saint Jerome, Videnskabernes Selskab, København, 2019; Layers & Growths, Schloss Pillnitz, Dresden (DE), 2018; Systematic Chaos, vandreudstilling vist på CLAY i Middelfart, Politikens Hus i København og Bornholms Kunstmuseum (DK), 2018.


Tak til Statens Værksteder for Kunst, Nationalbankens Jubilæumsfond og Statens Kunstfond for støtte.

En særlig tak til Tessa Lulu Kaner for den store hjælp i begyndelsen af projektet.

DOWNLOAD PRESSEMEDDELELSE + BILLEDER

Løs hånd - Høj stue af Anne Tophøj. Foto: Ole Akhøj.

Løs hånd - Høj stue af Anne Tophøj. Foto: Ole Akhøj.

Løs hånd - Høj stue af Anne Tophøj. Foto: Ole Akhøj.
Løs hånd - Høj stue af Anne Tophøj. Foto: Ole Akhøj.
  • 1

    Løs hånd - Høj stue af Anne Tophøj. Foto: Ole Akhøj.

  • 2
    Løs hånd - Høj stue af Anne Tophøj. Foto: Ole Akhøj.
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Kultiveret Primitivitet

Løs hånd – Høj stue

Anne Tophøj (DK)

9. januar - 15. februar 2025

Fernisering den 9. januar kl. 16-19
Kunsthistoriker William Gelius holder åbningstale kl. 17.00


Stuen er et centralt rum. Her er vi omgivet af vores ting – stueting. Mange af dem er af keramik; små genstande, som vi bruger til dagligdagens behov og til pynt: fade, skåle, lysestager, urtepotter … Vi lægger ikke så meget mærke til dem, de glider hurtigt ind i hverdagslivet. Vi bruger dem, håndterer dem, gør dem rene, sætter dem frem og tilbage – nogle gange glemmer vi dem helt, de er der bare.

Anne Tophøj er optaget af at formgive den slags ting, og på udstillingen “Løs hånd – Høj Stue“ fabulerer hun over stuens genstande. Der improviseres over tingstyper og fremstillingsteknikker; toner bliver slået an, luftige forestillinger materialiseres, og bevægelser tager form.
Det er, som om Anne hver gang starter helt forfra og nærmer sig leret med åbne sanser, søgende og registrerende fra første øjeblik. Hun arbejder spontant og eksperimenterende; nogle gange groft og hurtigt og med de bare næver, andre gange nænsomt og med simple redskaber som en skæretråd eller en flosset træpind. Hun tror på det, der opstår i mødet mellem hende og leret, og på, at processen og materialet kan selv. Der er en fornemmelse af begyndelse, af skitsering og af, at tingene kun lige er på vej til at finde deres form. 
Udtrykket er både råt og primitivt, fint og følsomt. Resultatet er genstande, som vækker mindelser om at lade fingrene snirkle sig ned i sneglehusets spiraler eller at se op i stjernehimlens uendeligt store bevægelser. Der er et mikrokosmos i hver en ting; det største findes i det mindste. Det er, som om tingene bærer rytmen fra deres egen tilblivelse i sig.


Anne Tophøj
 
(f. 1960) er uddannet keramiker fra Skolen for Brugskunst, København, (1984-89) og Master of Industrial Design fra Pratt Institute, New York (1990-93). Har i mange år undervist på designskolerne i København og Kolding. Har bl.a. modtaget Kunstfondens treårige arbejdslegat, Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfonds hæderslegat, Annie og Otto Johs. Detlefs Keramikpris 2016, Otto Haslunds Kunstnerfonds Legat samt Prins Eugen-medaljen og Thorvald Bindesbøll Medaljen. 
Udvalgte udstillinger: Alkymistisk Træf, Vejen Kunstmuseum, Vejen, 2023; AfterGlow, New Nordic Porcelain. Gustavsberg, Sverige 2022; Ceramic Momentum: Staging the Object, Clay Keramikmuseum, Middelfart, 2019; Everyday Life, 21st Century Museum of Contemporary Art, Kanazawa, Japan, 2017; Elitær Folklore, Copenhagen Ceramics, København, 2012; Mindcraft 12, Danish Crafts, Milan Design Week, Milano, 2012; Statistics >< Ceramics, New Danish Ceramics. Museum für Kunst und Gewerbe, Hamburg, 2008; Kultiveret primitivitet – Eksklusivt folkeligt, Craft in Dialogue, Nationalmuseum, Stockholm, 2005; New Danish Ceramics, Kunstindustrimuseet, København, 2003.

Udstillingen er støttet af Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond og Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Kunsthåndværk og Design.

DOWNLOAD PRESSEMEDDELELSE + BILLEDER